Sveicināti vortālā www.atkritumi.lv!
 

23.02.2014.

No atkritumiem par dizainu

Tie, kas atceras padomju laikus, atmiņā droši vien saglabājuši gājienus uz stikla taras nodošanas punktiem ar salasītām alus pudelēm, par kurām iekasētās kapeikas tika pārvērstas saldējumā vai citos našķos vai iemestas krājkasē, lai sataupītu kam ļoti kārotam. Stikla taras punkti bija teju uz katra stūra! Mūsdienās atkritumu apsaimniekošanas nozare ir daudz attīstītāka, tāpēc taras punktu vietā ir speciāli konteineri, un tiešā veidā nodot izlietoto iepakojumu var tikai retās vietās.

 

22.02.2014.

Šķirot – gudri, pārstrādāt – efektīvi

Stikla pārstrāde palīdz ietaupīt energoresursus un saudzē apkārtējo vidi. Atkritumu šķirošanas jautājums kļūst aizvien aktuālāks – un ne tikai apsaimniekotājiem un pārstrādātājiem, cīnoties par peļņu, bet arī «parastajiem» iedzīvotājiem.

Attīstoties patērētāju sabiedrībai, strauji attīstās iepakojuma daudzveidība, un pārstrādātājiem jāmeklē arvien jauni veidi, kā saimniekot, saudzējot vidi. Šķirošanai paredzēto atkritumu laukumu kļūst vairāk, arī informācijas pieejamība par to, kā pareizi un kāpēc vispār atkritumi jāšķiro. Šķiet, visvienkāršāk nošķirams un pārstrādājams ir stikls, tomēr tā ceļš no izlietotas taras līdz jaunam produktam ir specifisks. Dabas Diena noskaidro, kur un kā notiek šķirotā stikla pārstrāde un kāda ir tās loma vides saudzēšanā.

 

21.02.2014.

Nākamnedēļ valdībā varētu skatīt risinājumus Inčukalna gudrona dīķu jautājumā

Nākamnedēļ valdības sēdē varētu skatīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātos risinājumus par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektu.

 

20.02.2014.

PET pudeles brīnišķīgās pārvērtības

PET pudele mūsdienās ir jau tik pašsaprotama lieta, ka vien retam no tās izmantotājiem ienāks prātā, ka arī tai var būt ne vien interesenta vēsture un aizraujoša tagadne, bet arī liela nākotne. Čehijas tēlniece V. Rihterova un grafiķis M. Cihlāržs ar PET pudeļu fenomenu nodarbojas jau kopš 2004. gada. Tēlniece V. Rihterova ar PET-ART ataino plastmasas pudeļu dzīvi, kas nav saistīta tikai ar to laiku, kad pudelē ir dzēriens.

 

 

19.02.2014.

RTU zinātnieki iegūst biodegvielu no latvāņiem

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki sadarbībā ar SIA "Vides risinājumu institūts" un kolēģiem no Gruzijas Durmishidzes Bioķīmijas un Biotehnoloģijas Institūta izstrādājuši tehnoloģiju biodegvielas ieguvei no latvāņiem, salmiem un aļģēm. Tehnoloģija nodrošina racionālu atjaunojamo dabas energoresursu un lauksaimniecības atkritumu izmantošanu, kā arī CO2 izmešu daudzuma samazināšanu.