Sveicināti vortālā www.atkritumi.lv!
 

13.03.2014.

Izdodas trīs rokasgrāmatas ekoloģiska dzīvesveida piekritējiem par dzīvi ekociematos

Projekta ietvaros izdotas trīs grāmatas "Dzīvojot harmonijā. Iedvesmojoši stāsti par ekociematu pieredzi", "Eko tennoloģiju un prakses piemēri. Iedvesmojoši ekociematu stāsti" un "Uzņēmīgais ekociemata iemītnieks. Kopienas attīstības nodrošināšana ar inovatīvas zaļās uzņēmējdarbības palīdzību". Grāmatas pieejamas katrā projektā iesaistītās valsts valodā un angļu valodā. Latvijā pieejamas latviski.

 

12.03.2014.

Valsts vides dienests aicina ziņot par piegružotām un piesārņotām teritorijām dabā

Iestājoties pavasarim, Valsts vides dienests (VVD) aicina iedzīvotājus ziņot par piegružotām un piesārņotām teritorijām dabā. VVD lūdz iedzīvotājus būt vērīgiem un, ja iespējams, konstatējot piesārņojumu, fiksēt pārkāpuma izdarītāju un nekavējoties informēt atbildīgās iestādes.

Informāciju par patvaļīgu atkritumu izmešanu dabā iespējams nodot pašvaldības policijā un citām pašvaldības atbildīgajām iestādēm, kā arī ziņot VVD Daugavpils, Jelgavas, Madonas, Lielrīgas, Liepājas, Rēzeknes, Valmieras un Ventspils reģionālajām vides pārvaldēm.

 

11.03.2014.

Zaļie ražotāji naudā nepeldas

Pie samazinātās subsidētās elektroenerģijas nodokļa likmes tikusi trešdaļa komersantu, pārējie gatavojas vērsties tiesā.

Absolūtais vairākums uzņēmēju maksā 10% subsidētās elektroenerģijas nodokļa (SEN) likmi. "Iespējams, jau nākamnedēļ Satversmes tiesā tiks iesniegts pieteikums, kurā tiks apstrīdēti nozarei uzliktie nodokļi. Ar grāmatvedības dokumentiem, rēķiniem pamatojot, ka nav tā, ka zaļie peldas naudā. Lai tiesa skatās, vērtē," saka Latvijas Biogāzes asociācijas vadītājs Andis Kārkliņš.

 

10.03.2014.

Šopavasar no izglītības iestādēm plānots izvest pārstrādei vismaz 20 tonnas izlietotu bateriju

Ir noslēgusies "Zaļājosta" rīkotā izlietoto bateriju vākšanas konkursa "Tīrai Latvijai!" bateriju vākšana izglītības iestādēs un uzsākta skolēnu savākto bateriju izvešana tālākai pārstrādei. Kā liecina provizoriskie konkursa rezultāti, šajā mācību gadā "Zaļājosta" ar Latvijas izglītības iestāžu starpniecību pārstrādei nogādās 20 tonnas savu mūžu nokalpojušu bateriju, kas kļuvušas par videi kaitīgiem atkritumiem.

Bateriju vākšanas konkursam "Tīrai Latvijai!" 2013./2014. mācību gadā pieteicās 290 izglītības iestādes no visas Latvijas. Apkopojot provizoriskos konkursa rezultātus, skolēniem ir izdevies savākt vismaz 20 tonnas šo videi kaitīgo atkritumu. Kā stāsta "Zaļājosta" valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa, precīzie bērnu sasniegumi būs zināmi tikai maijā, kad būs izvestas un uzskaitītas visas izglītības iestāžu savāktās baterijas. "Kopš marta sākuma "Zaļājosta" ir uzsākusi savākto bateriju izvešanu no konkursa dalībnieku skolām, kas turpināsies līdz pat Lieldienām. Šajā laika posmā, kad konkursa organizatoru pārstāvji apmeklēs katru izglītības iestādi, uzstādīsim specializētus izlietoto bateriju vākšanas konteinerus tajās izglītības iestādēs, kurās iepriekš nebija nodrošināta iespēja šķirot izlietotās baterijas. Tādējādi, noslēdzot šo mācību gadu, varēsim būt droši, ka turpmāk katrā Latvijas izglītības iestādē būs iespēja ikdienā nodot izlietotas baterijas pārstrādei, no videi kaitīgiem atkritumiem pārvēršot tās vērtīgās otrreizējās izejvielās" norāda J. Lapsa.

 

09.03.2014.

Atkritumus dedzināt nedrīkst!

Pavasarī, uzspīdot saulei, cilvēki sarosās un sāk uzkopt savu apkārtni, tīrīt pagalmus, un diemžēl varam novērot, ka vēl ir iedzīvotāji, kuri nederīgas lietas, tai skaitā sadzīves atkritumus, samet kaudzē un nodedzina. Varētu domāt, ka viss, kas “izkūp" gaisā, kļūst neredzams un problēma ir atrisināta - lieko gružu vairs nav. Bet tā ir sevis mānīšana, ko mums būtu jāapzinās.