Sveicināti vortālā www.atkritumi.lv!
 

20.10.2010.

Aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties riepu nodošanas akcijā

SIA "Zaļā josta" un SIA "EKO Osta" aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties riepu nodošanas akcijā, kuras ietvaros bez maksas tiks pieņemtas automobiļu, motociklu un velosipēdu riepas.

 

01.09.2010.

Spuldžu ekonomija uz vides un veselības rēķina

Sākot ar 1.septembri, visā Eiropas Savienības (ES) teritorijā, tai skaitā arī Latvijā, tirgotāji pārdošanai vairs nedrīkst iepirkt energoneefektīvas 75 vatu kvēldiegu spuldzes. To vietā ES mudina iegādāties ekonomiskākas spuldzes. Kompaktās fluorescences spuldzes, kas tērē mazāk elektrības un kalpo ilgāk, ir dārgākas un videi kaitīgākas. Turklāt pēc Eiropas Komisijas (EK) zinātniskās komisijas aplēsēm aptuveni 250 000 Eiropas ES iedzīvotājiem jeb 0,05% no kopskaita šo spuldžu lietošana var radīt veselības problēmas.

 

01.09.2010.

Ideju krātuve – no veca jauns

Ārzemēs un arī pie mums pamazām ieviešas jauns ekoloģiskā termina skaidrojums, saistot to ar neapdomīga patēriņa samazinājumu. Jo mazāk mēs patērējam un apgūstam iemaņas no veca radīt jaunu jeb reciklēt, jo mazāk tiek tērēti neatjaunojamie dabas resursi. Ekoloģisks ir arī pārsvarā tāds, kura radīšanā netiek piesārņota vide, piemēram, organiskā kokvilna – tā netiek apstrādāta, tātad tās ražošana vidi nepiesārņo. To pašu var teikt par keramiskajiem būvmateriāliem, kas top no dabiskām izejvielām un apdedzināšanai izmanto dabas gāzi. Tātad ekoloģisks nozīmē ilgmūžīgus un atjaunojamus priekšmetus, tērpus un būves. Katru priekšmetu, ko plānojat nogādāt atkritumos, varētu aplūkot no cita skatpunkta un padomāt, kā tas saimniecībā būtu izmantojams turpmāk. Piemēram, drēbes iespējams pāršūt, no diviem apnikušiem tērpiem var izgatavot vienu jaunu un modernu. Latvijas dizaina projektā "RECYCLED.LV" (interneta adrese: www.recycled.lv, sadaļa Idejas) ikvienam iespējams "nošpikot" līdzcilvēku un profesionālu dizaineru radītas idejas, bet slinkajiem vai nevaļīgajiem – iegādāties dizaineru radītus šādus oriģinālus otrreizējus priekšmetus. Daudz interesanta var pasmelties arī ārzemju vietnēs. Piemēram, Portugālē dzīvojoša latviete pat pamanījusies izgatavot naudas maciņus no vecām sulu tetrapakām un radīt savu mazo biznesu ar šo maciņu pārdošanu – Portugālē tiem ir liela piekrišana.

 

01.09.2010.

Olaines Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar SIA „Zaļā josta” aicina uz Vides dienām

Atgriežoties pie apmeklētājiem pēc vasaras brīvdienām, Olaines Vēstures un mākslas muzejs sākot ar 18. augustu paralēli ierastajai muzeja ekspozīcijai īpašu uzmanību pievērsīs apkārtējai videi un ekoloģijas tēmai, aicinot apmeklētājus piedalīties Vides dienās. Vides dienas norisināsies Olaines Vēstures un mākslas muzejā no 2010. gada 18. augusta līdz 17. septembrim, Olainē, Zemgales ielā 33.

 

30.08.2010.

REKLĀMA: Zviedrijas kompānijas Joraform AB komposta tvertnes dabisko pārtikas un dārza atkritumu pārstrādei beidzot ir pieejamas arī Latvijā

Šīs rotējošās komposta tvertnes sava vienkāršuma un ērtuma dēļ ir ļoti populāras un pieprasītas visā pasaulē, jo 2 mēnešu laikā no atkritumiem tiek iegūts augstvērtīgs komposts, ar ko var mēslot zālienus, dārzus, puķu dobes un istabas augus.